TAI CHI TAO LELYSTAD

5 SMAKEN


ZUUR

De zure smaak geneert de vloeistoffen en het Yin.

Het werkt versterkend (astringent) en kan transpiratie en diarree controleren

Zuur trekt naar de lever. Maar zuur verbetert ook de smaak van voedsel en stimuleert de spijsvertering, stabiliseert de zintuigen, geeft een goede hartfunctie, activeert speeksel en vergemakkelijkt het voedseltransport.


WRANG

Wrang verspreid zich naar lever, hart, longen. Wrang is kalmerend en is goed voor gewrichten, heelt sneller wonden en bloedingen, vergemakkelijkt de opname van lichaamsvloeistoffen en werkt tegen diarree. Structureel teveel geeft een droge mond, zwakke stem, minder vitaliteit, veroorzaakt snelle veroudering, stijfheid en verstopping. Bitter en wrang heb je niet veel nodig.


BITTER

De Bitter smaak elimineert Warmte, Kalmeert en Verhard.

Het elimineert Warmte-Vocht en onderwerpt Rebellerend Qi.

Bitter trekt naar het hart. Bitter verbetert de werking van de tongpapillen, goed tegen vreemde bacteriƫn, geeft een strakke huid, vermindert dorst en koorts, verwijdert giftige stoffen, zuivert moedermelk, verwijdert vet. Structureel teveel geeft droogheid, ruwheid en vermindert de lichaamskracht.


ZOET

De Zoete smaak Tonificeert, Balanceert en Matigt.

Het wordt gebruikt om Leegte te Tonificeren en pijn te Verlichten.

Zoet is goed voor de zintuigen, geeft lichaamskracht, is goed voor de huid en stem, keel, lippen en tong. De smaak zoet heeft een verlevendigd functie.


PIKANT-SCHERP

De Pikante smaak verstrooit en wordt gebruikt om de verstorende factoren (pathogene) van buiten af te verjagen.

Scherp trekt naar de longen. Scherp of pikant zuivert de mond, zuivert bloed, goed voor de zintuigen, vermindert overgewicht en vet, is goed voor de huidcellen, doodt bacteriƫn en werkt stimulerend. In warme tropische landen is vooral zeer scherp een noodzaak: om het voedsel langer houdbaar te houden en om door het scherpe "zweet" te veroorzaken ter afkoeling van de huid.


ZOUT

De Zoute smaak Stroomt Neerwaarts

Zout trekt naar de nieren. Maar zout brengt de spijsvertering op gang, bevochtigd en werkt laxerend, verwijdert blokkades, vermindert stijfheid, activeert speeksel, zuivert de bloedvaten, verzacht organen. Teveel zout is uiteraard niet goed. Structureel teveel zout is negatief voor de potentie en activeert bloedziekte.